ABOUT US WCBについて

STORY ストーリー

すべては「アメリカの美味しいビールを日本で飲みたい」から始まった。

シアトル出身の建築家であるバストン・デレックは、「故郷のアメリカで飲んでいた美味しいクラフトビールが日本にはなぜ無いのか。あのビールを日本でも飲みたい」と考えていた。彼のこの想いが始まりとなり、後に『West Coast Brewing』は誕生する。

It all began with one Hop Dude – and a quest for fresh West Coast style brews.

The premise of West Coast Brewing is super simple. You can wait 3 months or more for a beer to be imported and handled in who knows what way, pay a bunch of money and be underwhelmed – or you can make it yourself, super fresh, the way you want it. Derrek (an architect by trade who came to Shizuoka from Seattle in 2003) in his travels home to visit would hit the scene in Seattle and LA and essentially got tired of having nothing even close in Japan.

建築家のデレックが代表を務める、設計事務所兼工務店の「West Coast Design」。2014年にデレックはウイスキー蒸溜所の設計と建築依頼を受ける。その中で、酒造プロセスや設備の配置、製造における導線などの知識を得たことが、ブルワリーの立ち上げを決意するきっかけとなる。

The idea for a brewery originally began back in 2014, when Derrek designed the Shizuoka Distillery for Gaiaflow. This was his first real look into brewing / distilling, and through countless visits to breweries and distilleries as well as interviews with industry professionals, making a brewery very quickly seemed to feel less and less daunting.

デレックはクラフトビールの製造に取り掛かる前に、マーケティングを兼ねてクラフトビアバー「12 – twelve」を2017年にオープンさせる。自分たちが美味しいと思う本場アメリカのビールを提供し、それらが日本で受け入れられる確証を掴む。ブルワリー・バー経営者・消費者、それぞれの視点からビールを捉えたうえで、ブルワリーの構想が本格化していく。デレックはビール造りのノウハウを学びつつ、経験豊かな醸造家を迎えてビールの開発に取り掛かる。

Gaiaflow was also the inspiration for West Coast’s first move into craft beer – a bar in Shizuoka called “Twelve”. The idea was to get his feet wet with handling kegs and courting customers, all the while looking to verify his hunch that there was a massive demand for the kind of beer Derrek wanted to drink. After a short time, it became clear that the good stuff was going to be a hit. All the while he was researching and meeting with industry folks, making connections that would have a profound impact on what was about to begin.

最高のロケーションを兼ね備えた、静岡県静岡市・用宗(もちむね)の地にブルワリーを構え、『West Coast Brewing』が2019年より始動。クラフトビールの本場・アメリカの味を感じさせるWCBのビールは、多くのファンの方々に支えられ、世界観をたっぷりと注ぎ込んだ直営店のほか、日本全国に取扱店を持つまでに。また、アジア各国を中心にビールの輸出も随時おこなっている。

「アメリカで飲んでいた、美味しいクラフトビールを日本でも飲みたい」
デレックの想いからすべてが始まったブルワリーは、これからも進化を止めずに歩み続けていく。クラフトビールを通した体験や感動を、これからもあなたにお届けします。

West Coast Brewing cooked up it’s first batch in early June of 2019 – in a formerly abandoned tuna processing plant on the Mochimune marina. 6 years and 400 releases later, WCB keeps pumping out the hoppy goodies--you can find us in various shops throughout Japan, as well as in several countries of the Asian persuasion (notably Thailand, Taiwan, Singapore and Hong Kong). The quest for fresh West Coast style brews continues.