
Sudden Inspiration
BA Sour / 5.0% ABV
2020 年に仕込んだものの中から、最も特徴的な樽を厳選したうえで、ブレンドをしています。自社ハウス酵母にたっぷりと時間を与えてみると、どのようなキャラクターが出るのか?その答えがよく分かる味わいに仕上がりました。
また、我々がこういった所謂“ランビック風”のビールを仕込んだことで、狙った味わいを実現しました。いくつかのランビックの滓(おり)から培養して作った、自社ハウス酵母の由来を辿り考えていくと、“そうなるだろう”と思う方は多いと思います。ですが、実は必ずしもそうなるとは限りません。さまざまな要素が味わいに変化をもたらす木樽熟成のビールですが、これだけ忠実に望んでいた味わいになったことはとても喜ばしいことです。
アロマについては、ストーンフルーツや特に白桃を強く感じます。さらに柑橘の皮やファンキーな香りもほんのり確認することができます。味わいはアロマに忠実で、ストーンフルーツから始まり、メロンやレモンを連想させる酸味が強めな仕上がりです。二次発酵で使用したはちみつや、発酵に使った木樽由来のウッディーさも感じられます。
■発酵容器:赤ワイン樽(フランス)、白ワイン樽(フランス
■発酵熟成時間:18 か月
■副原料:なし
■二次発酵用糖類:生はちみつ(静岡県浜松市・⾧坂養蜂場)
【保管と賞味方法について】
■保管温度:10℃~18℃
■サービング温度:4℃~10℃
■おすすめグラス:タンブラー、チューリップ、フルートシャンパングラス、スニフター
瓶を開ける際に、コルク抜きが必要な場合があります。栓を抜いた直後には泡が出てしまう可能性があるため、必ずシンクなど水回りのある場所で開けてください。また、コルクが飛んでしまうこともありますので、開栓の際はくれぐれもご注意ください。保管中は瓶を頻繁に動かさないようにし、横に寝かさず立てるように置いてください。瓶底には酵母や菌が沈殿しています。注ぐ際に、これらがビールと一緒に出ないよう、ゆっくりと瓶を傾けながら注いでください。
For this blend, we selected what we considered to be the best tasting of all our earliest barrels. This beer really showcases the best of what our house culture can do given enough time. Best of all, this beer really turned out the flavors of what we expect from lambic beers. Although that might be expected considering the source of our house culture, it's often not the case. Due to all the variables in the process, flavors can swing wildly and we were quite pleased that the result of this blend is much like that of the beers that inspired this project.
The aroma is strong in stronefruit, especially peach. There's additional notes of citrus skins, horse blanket and funkiness. The flavor also consists of strong stonefruit, melon, lemon with a strong sourness for a puckering finish. Notes of honey, from the priming sugar, and wood from the barrels can be found as well.
■Fermentation Vessel(s): A blend of used French oak red and white wine barrels
■Time: 1.5 years in barrel
■Adjuncts: None
■Priming Sugar: Locally sourced honey
【Storage and Handling】
■Storage temperature: 10-18C
■Serving Temperature: 4-10C
■Glassware: Tumbler, Tulip, Flute, Snifter
When opening these bottles, a corkscrew wine opener may be needed. It's also recommended that these bottles should be opened in the presence of a sink as they may foam over. Please be careful of the cork as it will often pop and fly off.
Do not disturb the bottle during storage and store upright. Do not agitate the bottle before pouring. There will always be a layer of yeast and bacteria at the bottom of these bottles that should not be poured into the glass and remain in the bottle. Pour gently and slowly tilt the angle of the bottle to prevent the settled microorganisms from entering the glass.