
Sudden Inspiration -2023-
BA Sour / 5.5% ABV
今回、2 度目の「Sudden Inspiration」では前回同様にハウス酵⺟と木樽の特徴をショーケースできるよう、最も特徴的な樽を厳選したうえでブレンドをしています。いわゆるランビック風な仕上がりに似た、我々の狙いに非常に近しい味わいを感じられるビールになったと言えます。
今作のバッチをアロマで例えるのなら、ストーンフルーツと白桃を強く感じます。さらに柑橘の皮やファンキーな香りもほんのり確認することができました。味わいはアロマに忠実で、ストーンフルーツから始まり、白桃、アプリコット、レモンやスパイスなどを連想させる仕上がりです。1 回目との差について言えば、酸味が少し減った(pH が上がった)こともあげられると思います。
■発酵容器:赤ワイン樽
■発酵熟成時間:24 か月
■副原料:なし
■⼆次発酵⽤糖類:⽣はちみつ(静岡県浜松市・⻑坂養蜂場)
【保管と賞味⽅法について】
■保管:要冷蔵 15℃以下で保管してください。
■サービング温度:4℃〜10℃
■おすすめグラス:タンブラー、チューリップ、フルートシャンパングラス、スニフター
瓶を開ける際に、コルク抜きが必要な場合があります。保管中は瓶を頻繁に動かさないようにし、横に寝かさず⽴てるように置いてください。瓶底には酵⺟や菌が沈殿しています。注ぐ際に、これらがビールと一緒に出ないよう、ゆっくりと瓶を傾けながら注いでください。
The second iteration of Sudden Inspiration picks up nicely where the first batch left off. We once again selected what we determined to be the best of our current stock of barrels to show off the intricacies of the barrels and our house culture. Once again, we achieved a result similar to that of the spontaneously fermented varieties coming from the Lambic region in Belgium.
Yet again, this beer`s aroma is strong in Stone fruit, especially peach. There are additional notes of citrus skins, and barnyard funk. The flavor is also rich in peach and apricot that is complimented by a chewey and rich body. Notes of lemon pepper and spice finish out the experience with a nice level of sourness. Perhaps the biggest distinction between this version and the original is the reduced level of sourness.
■Fermentation Vessel(s): A blend of used French red wine barrels
■Time:2 years in barrel
■Adjuncts: None
■Priming Sugar: Locally sourced honey
【Storage and Handling】
■Storage temperature: Under 15C
■Serving Temperature: 4-10C
■Glassware: Tumbler, Tulip, Flute, Snifter
When opening these bottles, a corkscrew wine opener may be needed. Do not disturb the bottle during storage and store upright. Do not agitate the bottle before pouring. There will always be a layer of yeast and bacteria at the bottom of these bottles that should not be poured into the glass and remain in the bottle. Pour gently and slowly tilt the angle of the bottle to prevent the settled microorganisms from entering the glass.